Gezond in Beekdaelen

Gezonde voeding en voldoende beweging is goed voor ons allemaal. Je krijgt er energie van, wordt er blij van en je bent minder vaak ziek. Maar wat is nu gezond en wat niet? En hoe kun je gezond én lekker eten? Als je gezond wil eten, betekent dat zeker niet dat je alleen maar sla en broccoli kan eten. Met gezonde voeding kun je de lekkerste dingen maken en dát gaan wij met Gezond in Actie laten ervaren! 

Zit jij in groep 6,7 of 8? Schrijf je in voor één of meerdere bijeenkomsten!
Let op vol = vol (max. 25 deelnemers per bijeenkomst).

Waar: Gastorie de Dobbelsteyn, Kerkstraat 23 te Doenrade

Wanneer: 
Themabijeenkomst 1 Schijf van 5 & Gezonde traktaties:   
8 oktober 15.30  - 16.45 uur

Themabijeenkomst 2 Topsport:     
 
19 november 15.30 - 16.45 uur.

Themabijeenkomst 3 Gezond kerstmaal:                               
17 december 15.30 - 16.45 uur.
                     
Themabijeenkomst 4 Ontbijt & Lunch:
21 januari 15.30 - 16.45 uur.

Themabijeenkomst 5 Supermarkt Safarir:
18 februari 15.30 - 16.45 uur. Let op: Locatie nader te bepalen.

Themabijeenkomst 6 Moestuinen:
24 maart 15.30 - 16.45 uur. Let op: Locatie nader te bepalen.

Themabijeenkomst 7 Bezoek bij de boer:
12 mei 15.30 - 16.45 uur: Let op: Locatie nader te bepalen

Wil je je aanmelden? Klik hier  Wil je meer informatie over Gezond in Actie? Neem contact op met  Daan Munsters(dmunsters@ecsplore.nl of 06-14792491).

Hieronder staan de bijeenkomsten kort omschreven:

Schijf van Vijf en Gezonde traktatie
In de eerste bijeenkomst komt de schijf van vijf aanbod en gaan de kinderen aan de slag met gezonde traktaties. De kinderen worden  op een speelse en educatieve manier bewust gemaakt van de voordelen van een gezond maaltijd. Hoe maak je een gezonde boterham met producten uit de schijf van vijf? Daarnaast komt het drankenspel aan bod waarbij ze leren hoeveel suiker in de verschillende drankjes zit en waarom water de gezondste keuze is. Tot slot gaan we een gezonde cocktail en een gezonde  traktatie maken, waardoor ze ontdekken dat gezonde voeding niet saai maar ook ontzettend lekker kan zijn!

Topsport
Samen met een sportvoedingscoach ga je aan de slag met vraagstukken; wat eet een topsporter? Wanneer eet een topsporter? Hoeveel eet een topsporter en nog veel meer! 
Daarnaast ga je ook een echte topsportmaaltijd maken.

Gezonde kerstmaaltijd
Omdat het bijna kerst is gaan de kinderen een  gezonde kerstmaaltijd voorbereiden.Ze gaan de lesruimte omtoveren tot restaurant en verzorgen dan ook alles, van aankleding tot de gezonde kerstgerechten. Tijdens deze bijeenkomst worden de ouders voor het tweede uur van de les uitgenodigd om mee te eten. De kinderen bereiden het eerste uur (onder leiding van een kok) een gezond diner voor de ouders.

Ontbijt en lunch
Vandaag staat in het teken van een gezond ontbijt en een gezonde lunch. Het ontbijt is super belangrijk en geeft je weer energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Ernaast voorkomt het trekt in snoep en koek later op de middag/. Na het ontbijt is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch geeft kinderen pit om de hele middag te leren en te spelen.

Bezoek boer
Deze bijeenkomst gaan de kinderen langs bij een boer. Bij de boer  staat alles  in het teken van groenten en fruit. Slechts 1% van de kinderen eet voldoende groenten per dag en 5% haalt de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag. Vorige week zijn we in de moestuin geweest (in zomerperiode) en hebben we gezien hoe groenten en fruit groeit. Hier gaan we vandaag dieper op in.

Moestuinen
Deze bijeenkomst staat in het teken van de moestuin. In het moestuinseizoen vindt de workshop in de moestuin zelf plaats. Van oktober tot en met maart vindt deze op locatie plaats door het CNME.

Supermarkt speurtocht
Tijdens de laatste bijeenkomst staat een bezoek naar de supermarkt gepland. De kinderen krijgen een aantal handvatten mee waaruit ze kunnen opmaken of een bepaald product gezond of niet gezond is.